Novice | Rockwell Automation distributor | ControlTech

PlantPAx verzija 5.1

PlantPAx

 

PlantPAx je sodoben DCS sistem, ki potrjuje, da je bila uporaba koncepta odprte rešitve (arhitekture) prava odločitev. Mimogrede, v času uvedbe na trg je bila ta rešitev po svoje nekoliko nenavadna in revolucionarna. Zamisel o standardizaciji strojne opreme s tehnologijo Logix je presegla vsa pričakovanja, zlasti med končnimi kupci, saj je omogočila zožitev portfelja nadomestnih delov in omogočila bistveno znižanje skupnih stroškov. Podobna ideja standardizacije se je zgodila tudi v programski opremi in njenem razvojnem okolju. Zahvaljujoč enakemu razvojnemu okolju se lahko razvijalci bolje osredotočijo na reševanje nalog in jim ni treba odlašati s prehajanjem z ene platforme na drugo. Usposabljanje programerjev in vzdrževalcev prinaša še nikoli videno učinkovitost. Razvijalci iz različnih tehnoloških operacij lahko med seboj delijo svoje programske izkušnje, saj imajo vsi vpleteni koristi od filozofije integrirane arhitekture. Sinergijski učinek, ustvarjen z uporabo strojne opreme, ki temelji na Logixu, razvojnega okolja Studio 5000 Logix Designer in razvojnega osebja pomaga obvladovati najzahtevnejše zahteve za sodobno tovarno v 21. stoletju.

Vendar pa mnogi današnji uporabniki PlantPAx menijo, da je ta sistem več kot le DCS in mu zato dajejo številne neuradne atribute, kot je Smart DCS itd. Eden od razlogov za ta uspeh je nedvomno uporaba protokola Ethernet/IP. Leta 2020 je bil ta protokol najpogosteje uporabljen industrijski protokol v omrežjih Ethernet. Eden od temeljev PlantPAx je knjižnica procesov. Gre za nabor procesnih navodil in pripadajočih grafičnih objektov v vizualizaciji, vse to pa dopolnjuje popolna dokumentacija in opis. Razvijalci to knjižnico pogosto opisujejo kot popolno harmonijo med kodo aplikacije in njeno grafično izvedbo. Poleg procesnih objektov obstajajo tudi diagnostični objekti sistemskih elementov, vključno na primer s samimi procesorji. Podjetje Rockwell Automation je to rešitev dvignilo na še višjo raven, ko je leta 2020 predstavilo procesorje z optimizirano vdelano programsko opremo procesov. Ti procesorji obdelujejo posebna procesna navodila z bistveno večjo hitrostjo. Zahvaljujoč tem procesorjem je nato mogoče bistveno skrajšati reakcijsko zanko v tehnološkem procesu.

 

Poglejmo, kaj prinaša najnovejša različica PlantPAx 5.1:

  • Kibernetsko varnost s certifikatom IEC 62443.
  • Integracijo „pametnih“ naprav.
  • Implementacijo in integracijo energetskega standarda IEC 61850.
  • Podporo PRP (Paralel redundancy protokol) na Ethernet/IP.

 

PlantPax je bil deležen stalnega razvoja vse od svoje ustanovitve pred 14 leti in še vedno ohranja prijetno uporabniško izkušnjo, ki jo lahko izkusite že pri pripravi projekta, ko uporabljate brezplačno programsko opremo za načrtovanje Integrated Architecture Builder.

 

Video vsebine:

 

Literatura: